december 2017

De Culturele Agenda Lochem is een uitgave van AKKU, Dag Lochem, Gudula Cultureel, Het Kamertheater, Het Stadshuus, Jansstheater, Kapel op ’t Rijsselt, Museum MORE, Muzehof Centrum voor de Kunsten, Openluchttheater Lochem, Schouwburg Lochem en Synagoge Lochem.
Iedere maand informeren zij u over hun activiteiten.  
Wordt dit bericht niet correct weergegeven?
Open het bericht in uw browser.

Culturele Agenda Lochem

Win 2 vrijkaarten voor Vocaal Mannenensemble
Men’s Voices in Kapel op ’t Rijsselt


Mail voor7 december a.s. het antwoord op de vraag: Welk concert wordt gedirigeerd door Peter Dijkstra? TIP: het antwoord vindt u in deze Culturele Agenda. 
Jong Nederlands Blazers Ensemble

Voorspeelavond

Muzehof en Muzecollectief
Donderdag 30 november 2017 om 19:00 uur

Leerlingen van het Muzecollectief treden op voor bewoners en andere belangstellenden. Locatie: Gudula, Oosterwal 18 in Lochem. 

Achter het huis

Achter het huis 

Schouwburg Lochem
Vrijdag 1 december 2017 om 20:00 uur

De nadruk op het samenleven in ‘Het Achterhuis’ maakt deze bewerking tot een unieke benadering van het dagboek. Een voorstelling voor jong en oud over een bijzonder meisje en de mensen om haar heen. Regie: Johan Doesburg. Cast: Anne van der Burg, Hajo Bruins, Oda Spelbos, Raymonde de Kuyper, Cees Geel, Marie Louise Stheins, Michiel Nooter, Joost Koning en Amarenske Haitsma. Entree: € 30,00.

Mark van de Veerdonk

Mark van de Veerdonk – Kaaskleum

Schouwburg Lochem
Zaterdag 2 december 2017 om 20:00 uur

In KaasKleum vertelt de Brabantse cabaretier over zijn zoektocht  naar dingen die er nog wel degelijk toe doen. Een ongeremd vehikel brengt hem over een Japanse achtbaan via de website van zijn slager naar de Noordkaap. Het lachspektakel duurt zoals gewoonlijk ruim tweemaal 50 minuten. Daarbij staat, hangt en zit Mark weer tegen, onder of bovenop een idioot decorstuk. Entree: € 18,00.

Mohammed en Rudy

Nieuwe Nomanden

Cultureel Café Lochem
Zondag 3 december 2017 om 10:30 uur

De reeks Nieuwe Nomaden Vertellingen gaan over mensen die van het gebaande pad afwijken en zich inzetten voor een duurzame en sociale wereld. Te gast zijn Mohammed en Rudy, twee Moslim jongeren die een fietstocht op houten fietsen maakten van Amsterdam naar Mekka om zich in te zetten voor duurzaamheidsprojecten en compassie wereldwijd. Locatie: Het Stadshuus. Entree: € 12,50 (incl. koffie/thee). Klik voor meer informatie.

Jansscoop

Maandelijkse filmhuis film 

Jansscoop
Zondag 3 december 2017 om 20:00 uur

Maandelijkse filmhuis film. Informatie over de film staat in de nieuwsbrief van Jansscoop. Belangstellenden kunnen op de mailinglijst voor deze nieuwsbrief komen door zich per mail op te geven bij Aart van den Elskamp, programmeur Jansscoop. Entree: € 8,00.

Don Kosaken

Don KosakenChor Russland

Schouwburg Lochem
Zondag 3 december 2017 om 20:00 uur

Tijdens deze jubileumtournee zal het Don KosakenChor Russland onder leiding van chef-dirigent Marcel Verhoeff de zalen wederom vullen met bekende en onbekende Russische liederen. Het wordt een feestelijke en ontroerende reis door het oude en nieuwe Rusland. Het koor wordt begeleid door het virtuoze ‘Instrumental Soloists Ensemble ‘Philarmonia’ uit Moskou. Entree: € 29,00. 

3J's

3J’s – Acoustic Christmas

Schouwburg Lochem
Donderdag 7 december 2017 om 20:00 uur

Eind 2013 gaven de 3J’s de fans al een voorproefje van hun visie op een echt intiem kerstconcert. Geen toeters en bellen, geen Mariah Carey, maar een kleine akoestische band, een sfeervol theaterpodium en het traditionele kerstrepertoire van o.a. Frank Sinatra, Dean Martin, Elvis Presley en The Cats… waar ze eigenlijk het hele jaar door wel naar zouden kunnen luisteren. Entree: € 29,00.

Anne Neuteboom

Anne Neuteboom – Weg

Schouwburg Lochem
Vrijdag 8 december 2017 om 20:00 uur

Maak kennis met Anne, winnares van de Jury & Publieksprijs Cameretten 2015 en ja, ook een millennial. Zoals we allemaal weten zijn millennials (die losers geboren tussen 1982 en 2001) ongebreideld positief met een plaat voor hun kop, overgevoelig, slecht opgeleid, ongeïnteresseerd, hebben ze allemaal dyslexie en ADD en krijgen ze overal een burn-out van. Dus dat belooft wat. Entree: € 18,50.

Staring Ervaring

December openingsmaand

Museum STAAL
Vanaf vrijdag 8 december van 11:00 – 17:00 uur

Museum STAAL is een ode aan dichter en landbouwkundige A.C.W. Staring (1767-1840). Laat je op een verrassende manier meevoeren naar die tijd. Voel de romantiek, hoor de muziek en luister naar de gedichten en de verhalen. Dompel je onder in de wereld die Staring heet en geniet! Vanaf 8 december is STAAL geopend tijdens speciale openingsweekenden. Kijk hier voor de data en tijden. Entree: € 7,50 vanaf 12 jaar, € 2,50 van 5 tot 12 jaar.

Goede Doelen Kerstmarkt

Goede Doelen Kerstmarkt

Stichting Goede Doelenmarkt
Vrijdag 8 en zaterdag 9 december 

In vrolijk versierde kraampjes informeren vrijwilligers u graag over de goede doelen die zij vertegenwoordigen. Ook kunt u, onder het genot van een kopje koffie met lekkers, genieten van prachtige optredens in de kerk. Om het uur zijn er wisselende en gevarieerde optredens die oog en oor zullen strelen, zoals koren, orkesten, muziek- en dansgroepen. Entree: gratis. 

WinterWonderland

WinterWonderland

Openluchttheater Lochem
Zaterdag 9 december 2017 van 16:00 – 22:00 uur

Het meest magische, kleurrijkste en winterse evenement van Lochem. Sprookjesachtige attracties, schminken, draaimolen, uitgebreid podiumprogramma en nog veel meer. Meer dan 60 acteurs vermaken jong en oud. Parkeren is gratis en lekkers is te koop op het gezellige horecaplein.
Tot 9 december! 
Entree: € 3,00. 

Fred Delfgaauw

Fred Delfgaauw – Paradijsvogels

Schouwburg Lochem
Zaterdag 9 december 2017 om 20:00 uur

In zijn nieuwe solovoorstelling sleept Delfgaauw het publiek op onnavolgbare wijze mee in de wereld van kluizenaars en theatrale grootheden. Na het enorme succes van In de wachtkamer van de liefde kunnen we ook nu weer rekenen op humor en ontroering. Die zó dicht bij elkaar liggen dat het heerlijk schuurt. De meesterverteller en maker van een unieke vorm van totaaltheater weet zijn publiek te vangen met minimale middelen. Entree: € 20,00.

Vocaal Mannenensemble Men's Voices

Vocaal Mannenensemble Men’s Voices

Kapel op ’t Rijsselt    

Zondag 10 december 2017 om 11:30 uur

Dit Belgisch-Nederlandse gezelschap brengt op muzikale wijze de periode tussen de beide wereldoorlogen en de Roaring Twenties weer tot leven. Vrolijke en ontroerende close harmony met een vleugje theater. Ook heel geschikt om alvast aan de kerstsfeer te wennen. Passende kleding en/of accessoires uit het Interbellum worden gewaardeerd. Entree: €17,50. 

Hidden Figures

Hidden Figures

Filmhuis Lochem
Dinsdag 12 december 2017 om 20:00 uur

In de wrange scènes worden het racisme en het seksisme in het Amerika van de jaren vijftig goed zichtbaar. Regisseur Theodore Melfi baseerde zijn 2e speelfilm op een non-fictieboekwerk over de eerste Afro-Amerikaanse NASA-medewerkers. Vrouwen die in het streng gesegregeerde Virginia de vluchtcalculaties narekenden, voordat computers die taak overnamen. Entree: € 8,00.

Anne Will Blankers

Anne Wil Blankers

Schouwburg Lochem
Woensdag 13 december 2017 om 20:00 uur

Een nieuw toneelstuk met de Grande Dame van het Nederlandse toneel: Anne Wil Blankers. Speciaal op haar verzoek schreef Edwin de Vries, schrijver van Soldaat van Oranje, dit aangrijpende verhaal van de Joodse onderduikster Jet. Ariëlla Kornmehl schreef die tevens het gelijknamige boek, geïnspireerd op de verhalen van haar grootmoeder. Entree: € 29,50.

Tapijt van Bayeux

Tapijt van Bayeux

Stichting AKKU      
Donderdag 14 december 2017 om 11:00 uur

Het wereldberoemde ‘wandtapijt’ van Bayeux zou door Mathilde, de echtgenote van Willem de Veroveraar, geborduurd zijn, maar waarschijnlijker is dat het (rond 1068) door anderen is vervaardigd: Saksische wevers, Engelse kloosterlingen, Franse borduursters. Het is een kunstwerk met een lengte van ca. 70 meter en een hoogte van ongeveer 50 cm. Vooraf koffie/thee, aansluitend een warme lunch + drankje. Entree: € 11,00. 

Johan Derksen

Johan Derksen & de pioniers van de Nederpop

Schouwburg Lochem
Donderdag 14 december 2017 om 20:00 uur

De echte passie van Johan Derksen is muziek. Hij maakt deel uit van de generatie die opgroeide met The Beatles en The Stones. Met de band The Clarks, de legendarische zangers van The Golden Earrings (Frans Krassenburg), The Shoes (Theo van Es), Johnny Kendall and the Heralds (Johnny Kendall) en The Motions (Rudy Bennett) zoeken zij de oude fans weer op. Entree: € 25,00.

Vincent Bijlo

Theater in de kern: Vincent Bijlo & Vrienden

Schouwburg Lochem i.s.m. Brasserie de Molle   
Vrijdag 15 december 2017 om 20:00 uur 

Vincent Bijlo & vrienden: ‘Doe Normaal Of Ga Weg’. Een avondvullende eindejaars-show die 2017 ná Christus de plaats geeft die het in de jaartelling verdient. Met conferences van Bijlo, muziek van de vrienden en zang van Mariska Reijmerink. Echt heel normaal zal deze show niet worden. Locatie: Brasserie de Molle, Laren. Entree: € 17,50.

Jeroen Zijlstra

Liedjes voor tegen de kerst 

Schouwburg Lochem
Zaterdag 16 december 2017 om 20:00 uur

Wat kunnen de kerstdagen toch langdradig, vervelend en saai zijn. Niet met Zijlstra! De kers(t)verse liedjes van Zijlstra slepen u moeiteloos door de donkere dagen heen. Beslagen ruiten, echtscheiding, drankprobleem… Zijlstra luistert ieders besneeuwd gemoed op met rake bespiegelingen, juiste akkoorden en trompetgeschal. Te zien en te horen in theater, herberg, kerk of stal. Entree: € 22,50.

Bramedy

Bramedy – Ingekakt – try out

Jansstheater
Zondag 17 december 2017 om 15:00 uur

Bram is bijna 40, kaal, getrouwd, heeft twee kinderen en een baan van nine to five. Een burgerlijke ongepolijste diamant uit de Brabantse klei die zijn leven nog wat kleur probeert te geven met tatoeages en grappen. Een sympathieke laatbloeier die met rake grappen en hilarische observaties elk publiek meeneemt in zijn middelmatige leventje. Entree: € 10,00.

Kerstconcert Vocaal Ensemble Lochem

Kerstconcert Luisterrijk

Vocaal Ensemble Lochem
Zondag 17 december 2017 om 15:00 uur

Een bijzonder kerstconcert met liederen vanaf de Renaissance tot heden. We worden op de vleugel ondersteund door Hans-Erik Dijkstra, Soliste is Titia van Heyst. Locatie: Kerk van Almen. Kaartverkoop: Boekhandel Lovink Lochem, bij de koorleden, www.vocaalensemblelochem.nl en voor aanvang aan de kerk. Entree: € 12,50 (donateurs € 10,00).

Korenkerstconcert

54ste Korenkerstconcert

Lochems Mannenkoor
Zondag 17 december 2017 om 15:00 uur

In de Gudulakerk in Lochem brengt een keur aan koren feestelijke kerstliederen ten gehore. U wordt verwelkomt door de midwinterhoorn blazers, verwarmen kunt u zich bij de vuurpotten van de scouting. Tussen de optredens wordt er gezamenlijk met u gezongen. Medewerkende koren zijn: Hoge Weide koor; Surprise koor; Kinderkoor de Rank; RK. Gemengd koor St. Joseph; Eigenwijs en het Lochems Mannenkoor. Entree: gratis. 

Bram Fischer

Bram Fischer

Filmhuis Lochem
Zondag 17 december 2017 om 20:00 uur

Het levensverhaal van de advocaat die Nelson Mandela verdedigde, in een spannende thrillervorm. De man die alles riskeert als hij een groepje ‘saboteurs’ verdedigt, onder wie ANC-voorman Nelson Mandela. Wanneer de geheime politie gaandeweg Bram Fischers dubbelrol ontdekt, komt hij voor een moreel dilemma te staan: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen veiligheid en dat van zijn gezin? Entree: € 8,00.

Boskapel

Keuvel’n um’n kasboom 

Woodbrooke Landgoedhotel

Zondag 17 december 2017 van 16:00 – 18:00 uur
U bent van harte welkom om te komen proeven, genieten van muziek en koren en luisteren naar prachtige Kerstverhalen. Met medewerking van de Barchkerk, Just us, Encore, Vanbar en Buuf. Entree: gratis.

Nederlands Kamerkoor

Weihnachtsoratorium

Stichting Matthäus Passion Lochem    
Dinsdag 19 december 2017 om 19:30 uur

Wat de Matthäus Passion is voor de passietijd is het Weihnachtsoratorium voor kerst. Het Nederlands Kamerkoor brengt samen met Concerto Köln een uitvoering van het complete werk. Van de feestelijke cantate voor Eerste Kerstdag tot en met die voor Driekoningen, o.l.v. van chef-dirigent Peter Dijkstra. Locatie: St. Gudulakerk Lochem. Entree: vanaf € 40,00. 

Winterconcert Muzehof en Muzecollectief

Winterconcert in Gorssel

Muzehof & Muzecollectief    
Woensdag 20 december 2017 om 19:00 uur

In de Hervormde Kerk in Gorssel zal dit jaar mooie muziek gemaakt gaan worden voor het goede doel. Leerlingen en docenten van de Muzehof en het Muzecollectief treden op. De presentatie ligt in handen van Erma Prins. Entree: € 5,00 en de opbrengst gaat voor de helft naar Nationaal Fonds Kinderhulp. Dit fonds ondersteunt buitengesloten kinderen in muziek- of dansles, opleiding of sport. 

Alink en Plukkaard

As the world Tsjechov

Schouwburg Lochem
Donderdag 21 december 2017 om 20:00 uur

Toneel is absoluut niet saai en stoffig! Dit bewijst het duo Alink & Plukaard maar weer. Het jonge duo laat een breed publiek kennis maken met het werk van bekende schrijvers als Molière, Tsjechov en Edward Albee, en vermengt dat met een gros aan eigentijdse scènes en anekdotes uit hun eigen leven. Entree: € 19,00.

Henry van Loon

Henry van Loon – Sleutelmoment

Schouwburg Lochem
Vrijdag 22 december 2017 om 20:00 uur

Het kan snel gaan. Het ene moment zit je nog in je overcomplete schuur aan een bromfiets te sleutelen, het andere moment word je opperhoofd van een indianenstam. Maar niet voordat je als trots gezinshoofd met oergezellige kinderen hebt laten zien hoe gastvrijheid bedoeld is. Ondertussen speel je de lead in een musical. Het zou zomaar kunnen. Althans in het universum van Henry van Loon. Entree: € 17,50.

Eric Vaarzon Morel en Leoni Jansen

Leoni Jansen & Eric Vaarzon Morel – Ierse nachten

Schouwburg Lochem
Woensdag 27 december 2017 om 20:00 uur

Van alle Europese volkeren komt het DNA van de Ieren waarschijnlijk nog het meest overeen met dat van de Spanjaarden. Na hun succesvolle programma Santiago gaan Leoni en Eric daarom samen op pad naar Ierland: via Cork, café The Spaniard in Kinsale naar Dublin, het pad volgen van Sint Brandaan en op zoek naar de voorouders van Joni Mitchell en Mary Black. Entree: € 17,50.

Trio AlRiMo

Trio AlRiMo

Stichting AKKU      
Donderdag 28 december 2017 om 11:00 uur

AlRiMo is een (licht versterkt) akoestisch muziektrio, gespecialiseerd in sfeervolle live muziek. Vanzelfsprekend past AlRiMo haar repertoirekeuze aan aan de in eindejaarsstemming verkerende gasten van het AKKU-Eetcafé! En wilt u graag meezingen? Dat kan! AlRiMo is een trio van zeer ervaren amateur-artiesten. Vooraf koffie/thee, aansluitend een warme lunch + drankje. Entree: € 11,00.

Brandweer Sam

Brandweer Sam redt het circus 2+

Schouwburg Lochem
Donderdag 28 december 2017 om 14:00 uur

Kom verkleed! Brandweerman Sam nodigt alle bezoekers uit om verkleed als brandweerman of circusartiest naar het theater te komen. Na de voorstelling komen Brandweerman Sam en zijn vrienden natuurlijk naar de foyer voor een uitgebreide Meet & Greet. Daarnaast ontvangen alle kinderen na afloop een Junior Cadetten diploma. Entree: € 17,50.

Hermanus Berserik

Hermanus Berserik

Museum MORE    
Tot en met 21 januari 2018

Wars van de heersende kunstmodes schilderde en tekende Berserik (‘Bers’ voor vrienden) in 60 jaar tijd een even omvangrijk als gevarieerd oeuvre bij elkaar. De meeste bekendheid geniet de Hagenaar als schilder van vrolijke voorstellingen vol humor, poëzie en soms een vleugje surrealisme.
Entree: € 18,00.

 

Uw activiteit ook in de
Culturele Agenda Lochem?
 
klik hier

Andere agenda’s in de gemeente Lochem:

U ontvangt deze digitale Culturele Agenda Lochem omdat uw e-mailadres bekend is bij een van de bovengenoemde organisaties. Als u niet geïnteresseerd bent in deze maandelijkse Culturele Agenda kunt u zich afmelden via de onderstaande link.
Redactie: voor pUbliek

 

 

left_d_none