Cultuur aanbieders

De Culturele Agenda Lochem is een uitgave van AKKU, Dag Lochem, Gudula Cultureel, Jansstheater, Kapel op ’t Rijsselt, Openluchttheater Lochem, Schouwburg Lochem, Stadshuus Lochem en Synagoge Lochem.

AKKU

AKKU logo zonder ondertekst_bewerktAl meer dan tien jaar organiseert AKKU-Lochem sociaal-culturele activiteiten voor 55-plussers.  We kunnen ons verheugen op een steeds groeiende schare bezoekers die zich echt thuis voelen bij AKKU-Lochem. Belangrijkste pijler is het AKKU-Eetcafé dat donderdags om de veertien dagen wordt gehouden in de Witte Kerk (Graaf Ottoweg 4, Lochem) en daarna in restaurant Mondani (Graaf Ottoweg 6, Lochem). Een boeiende lezing, presentatie of miniconcert, gevolgd door een lunch zorgen voor een zinvolle en plezierige tijdsbesteding. Daarnaast wordt door en voor de Vrienden van AKKU (donateurs) jaarlijks een aantal activiteiten georganiseerd zoals etentjes,  museumbezoek, een rondrit door de natuur met lunch enz.

Kijk voor meer informatie op www.akku-lochem.nl.


Dag Lochem

dl_logodiap02Sinds de jaren zeventig organiseert Stichting Dag Lochem activiteiten op cultureel gebied, zoals concerten, tentoonstellingen en lezingen die buiten het gangbare theater- en concertzaalcircuit vallen. Bekend zijn onder andere de Zomertentoonstellingen hedendaagse kunst in de Grote of Sint-Gudula Kerk, de jaarlijkse Avond van de Poëzie in de Synagoge, Muziek in de Huiskamer, maar ook allerlei kleinschalige voorstellingen op gebied van muziek, dans, literatuur, theater, film en beeldende kunst.

Kijk voor meer informatie op www.daglochem.nl.


Gudula Cultureel

GudulakerkIn de Gudulakerk werden, sinds de voltooiing van de restauratie van het kerkgebouw in de jaren zeventig van de vorige eeuw, concerten georganiseerd. In 2004 werd door de nieuwe organist van de Gudulakerk voorgesteld om de culturele activiteiten uit te breiden in het kerkgebouw. Volgens haar zou de kerk, die letterlijk in het centrum van de stad staat, cultureel ook een meer centrale rol moeten kunnen spelen (zoals het in de middeleeuwen ook gebruikelijk was).

Kijk voor meer informatie op www.gudula.nu.


Jansstheater

JansstheaterHet Jansstheater heeft een vlakke vloer met 49 zitplaatsen oplopend. Dit seizoen treed er zes keer een cabaretier op. Bekende en minder bekende cabaretiers spelen met veel plezier, hun try-out of hun lopende programma in dit “kleinste cabarettheater van Nederland”

Naast het cabaret biedt dit intieme theater kleine producties: toneel, kleinkunst, muziektheater en presentaties van leerlingen van de theaterschool. Zoals 4 keer een WIP IN, een open podium voor leerlingen van het Jansstheater en dan nog de maandelijkse film “Jansscoop”.

Kijk voor meer informatie op www.jansstheater.nl.


Kapel op ’t Rijsselt

Kapel op 't RijsseltDe Kapel op ’t Rijsselt is een zelfstandig podium voor muziek en theater dat een zo breed mogelijk publiek wil bereiken.  Het podium is volledig ongesubsidieerd; de organisatie is in handen van vrijwilligers. Bij de programmering is er veel aandacht voor verrassing en variatie, met een kritisch oog voor kwaliteit en originaliteit. De programmering is klassiek, waarbij soms een zijweg wordt ingeslagen naar andere muziekstijlen als jazz en wereldmuziek. De informele sfeer, de prachtige akoestiek en de bijzondere ambiance dragen bij aan het succes van de concerten. De Kapel is gelegen op het oude landgoed ’t Rijsselt, aan de IJssel tussen de Hanzesteden Zutphen en Deventer.

Kijk voor meer informatie op www.kapeloptrijsselt.nl.


Museum MORE

Museum MORE is het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme. Hier is de collectie van Hans Melchers ondergebracht. Deze verzameling bevat werk van toonaangevende Nederlandse modern realistische kunstenaars van de afgelopen 100 jaar. MORE heeft topwerken van modern-realistische aartsvaders (-en moeders) Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch, Dick Ket, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Charley Toorop. De collectie bevat ook naoorlogs realistisch werk en wordt nog altijd uitgebreid met nieuwe verwervingen. Invloedrijke kunstenaars zoals Jan Beutener, Co Westerik en Barend Blankert zijn vertegenwoordigd, evenals gezichtsbepalers uit de hedendaagse figuratieve kunst onder wie Philip Akkerman, Erwin Olaf en Annemarie Busschers.

Kijk voor meer informatie op www.museummore.nl.


Openluchttheater Lochem

Openluchttheater LochemAl meer dan 100 jaar is ‘De Zandkuil’ een geliefde plek bij veel Lochemers. Het begon in de vroege jaren van de vorige eeuw. Op de flank van de Paasberg was door zandwinning een kuil ontstaan. De kuil was bij de Lochemse jeugd een populaire plek om te spelen. Paasvuren werden er ontstoken en veel gezinnen vonden er vertier in weekenden en vakanties. De poorten van het theater gingen open in 1938. Tot de dag van vandaag worden er activiteiten georganiseerd en wordt het theater goed onderhouden. Met evenementen als het Openluchtspel, de kindervoorstelling, concerten van Normaal, het Zomertafelconcert en Winterwonderland hebben velen plezier van de mooie locatie.

Kijk voor meer informatie op www.openluchttheaterlochem.nl.


Schouwburg Lochem

Schouwburg LochemSchouwburg Lochem is dé plek in Lochem en omstreken waar je met elkaar geniet van cultuur en amusement. Een middelgroot theater waar theatergezelschappen graag komen. Vele bekende artiesten hebben hier de afgelopen 100 jaar op het toneel gestaan en ook voor  amateurgezelschappen is Schouwburg Lochem een geliefd podium. Een theater als broedplaats voor professioneel- en amateurtalent.

Kijk voor meer informatie op www.schouwburglochem.nl.


Stadshuus Lochem

Stadshuus Lochem, op de Markt in Lochem wil mensen en organisaties verbinden op sociaal en cultureel gebied en daarmee een bijdrage leveren aan een vitale Lochemse samenleving. Dankzij de inzet van zo’n 50 vrijwilligers kan Stadshuus met weinig kosten activiteiten ondersteunen en zelf nieuwe activiteiten aanbieden. 

Kijk voor meer informatie op www.stadshuuslochem.nl.


Stichting “Synagoge Lochem”

Synagoge logo compleet (2)De Stichting beheert de voormalige Synagoge en stelt zich ten doel: ”Bekendheid geven aan de geschiedenis van de Joodse medeburgers in de gemeente Lochem en de herinnering aan hen levend houden door onder meer het organiseren van verschillende activiteiten in de voormalige Synagoge”. Daarnaast biedt de Stichting ruimte voor zowel openbare als besloten bijeenkomsten met een cultureel, leer- en/of bezinningskarakter dat niet in strijd mag zijn met de doelstelling. Voor belangstellenden (eenlingen of groepen) bestaat altijd de mogelijkheid om op afspraak, buiten de hier genoemde activiteiten, de synagoge te bezoeken.

  • Op 4 mei vindt in de synagoge de plechtige afsluiting van de jaarlijkse dodenherdenking plaats.
  • Gedurende de maand juli staat in de synagoge de Zomertentoonstelling opgesteld. Deze tentoonstelling is gericht op onderwerpen uit de Joodse godsdienstige levenssfeer.
  • In de maanden september t/m maart vinden culturele evenementen plaats.

Kijk voor meer informatie op www.synagogelochem.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

left_d_none